GezondDorp Leende update

GezondDorp update; in deze korte animatievideo de resultaten die we zien na 3 maanden bij de deelnemers in #Leende. Binnenkort, eind september kunnen we voor het grootste deel van de deelnemers al weer de 6 maanden resultaten optekenen!Maar ....., we missen nog wel een aantal gegevens en dat is ontzettend jammer.Daarom een vriendelijk maar toch zeer dringend verzoek aan alle deelnemers om zowel te reageren op de oproep voor het bloed prikken als ook om de metingen te laten verrichten bij de huisartsenpraktijk!!(en als het echt niet lukt om langs te gaan in ieder geval je gewicht en buikomvang door te geven aan de doktersassistente, zodat die in de gegevens meegenomen kunnen worden, info@gezonddorp.nl).Bij voorbaat hartelijk dank daarvoor!Hans van Kuijk en Norbert van den Hurk

Geplaatst door GezondDorp op Vrijdag 1 september 2017

Mijn naam is Hans van Kuijk en ik ben al vele jaren sportarts. Als sportarts beweeg ik natuurlijk veel maar toch ontwikkelde ik wat lichamelijke kwaaltjes. Mijn bloedsuikerspiegel was te hoog, mijn cholesterol was ontregeld en ik ontwikkelde een buik. Klachten die ik ook tegenkwam bij mijn cliënten, die toch ook allemaal fanatiek sporten. Het zat hem dus niet in bewegen maar in de voeding.

Ik leerde bij toeval het concept Low Carb High Fat (LCHF) kennen oftewel Real Food / Slow Food. Al snel vlogen de kilo’s er bij mij en mijn cliënten vanaf. Het buikje verdween net als de andere kwaaltjes. Simpelweg door ons voedingsgedrag te veranderen.

Dat trok de aandacht van Norbert van den Hurk, huisarts in mijn woonplaats Leende. Hij constateerde gelijksoortige kwalen bij zijn cliënten.

Uit onderzoek bleek dat de gemiddelde Leendenaar een BMI had hoger dan het landelijk gemiddelde ondanks meer bewegen. Na een aantal smakelijke gesprekken raakte ook Norbert overtuigd.

We besloten in actie te komen om Leende tot een gezond dorp te maken.

Na enkele goedbezorgde informatie bijeenkomsten bleek het concept enorm aan te slaan. In eerste instantie zagen mensen het als een dieet. Ons concept GezondDorp behelst echter veel meer. Meer zelfs dan een verandering van voedingspatroon. GezondDorp is eigenlijk een andere voedingscultuur.

Niet alleen anders eten maar ook duurzaam eerlijk en ecologisch verantwoorde vaak lokale producten eten zolang ze maar weinig koolhydraten maar veel gezonde eiwitten en vetten bevatten. En laat dat nu ook nog eens lekker zijn.

Inmiddels doen zo een 250 mensen officieel en nog veel meer officieus mee. Na drie maanden zijn die deelnemers een paar kilo’s lichaamsgewicht en centimeters buikomvang kwijt. Hun BMI is met 1 punt gedaald en hun bloedsuikerspiegel en cholesterol waardes zijn substantieel verbeterd met minder medicijnen.

Onder de deelnemers is een echte community ontstaan, onder meer via Facebook. De lokale middenstand en de lokale horeca hebben het concept inmiddels volledig omarmd. De lokale cafetaria, dus supermarkt en de brasserie bieden producten en gerechten aan die voldoen aan het Low Carb High Fat concept.

We staan dus letterlijk op de kaart. De menukaart en dank zij de enorme media aandacht ook op de landkaart.

Sportarts Hans van Kuijk initiatiefnemer van GezondDorp 

Lezing Hans van Kuijk op het Ancestral Health Symposium 2017

Tijdens het Ancestral Health Symposium 2017 zijn is een registratie gemaakt van de lezing van Hans van Kuijk. Hier gaat hij diep in op zijn motieven waarom hij is gestart met het initiatief GezondDorp Leende maar ook maakte hij hier de resultaten bekend van het eerste half jaar GezondDorp. Klik hier om naar het artikel over de lezing op de site van het Ancestral Health Nederland te gaan

Ik heb Hans van Kuijk in 2016 leren kennen omdat hij een grafiek zag op Facebook waarop je kon zien dat aan de hand van de metingen van mijn HbA1c dat ik mijn ernstige diabetes had omgekeerd met behulp van een ketogeen dieet en andere leefstijlaanpassingen.

Omdat hij na zijn bezoek aan Professor Tim Noakes in Zuid-Afrika ook zelf met een studie bezig was betreffende het concept van Low Carb High Fat / Real Food. Op grond daarvan heb ik samen met hem enkele lezingen gegeven waaronder een lezing voor een groep van mensen met diabetes in het Sint Anna Ziekenhuis waar Hans als sportarts aan verbonden is.

Tijdens een van de lezingen die we samen hebben gegeven was ook huisarts Norbert van den Hurk aanwezig met wie hij enkele maanden daarna gestart is met het project GezondDorp.

 

Facebook Posts

3 weken geleden

GezondDorp

Norbert sprak vandaag op het Health, Food & Technology event. Bijna 200 toehoorders nam hij mee in het succes van GezondDorp: LCHF (Low Carb, Healthy Food), leefstijl, lone nut, first follower, community, maar vooral gewoon doen! ... Toon meerToon minder

Norbert sprak vandaag op het Health, Food & Technology event. Bijna 200 toehoorders nam hij mee in het succes van GezondDorp: LCHF (Low Carb, Healthy Food), leefstijl, lone nut, first follower, community, maar vooral gewoon doen!

 

Opmerking plaatsen op Facebook

ok, dus gister was een soort van night before..... erg inspirerend hoe het liep en nu wachten op meer followers ...

Super!!!!!

Dacht dat HF voor high fat stond?

4 weken geleden

GezondDorp

De presentatie op de informatieavond van Norbert begint met Leadership Lessons from a dancing guy: youtu.be/fW8amMCVAJQ. Hier hoor en zie je hem mét geluid.Official transcript at sivers.org/ff --- If you've learned a lot about leadership and making a movement, then let's watch a movement happen, start to... ... Toon meerToon minder

Video image

 

Opmerking plaatsen op Facebook

Een nadere toelichting, voor wie er niet bij was, vind je inmiddels hier: gezonddorp.nl/info-bijeenkomst/.

Ja het is erg fijn als je steun hebt aan elkaar, op allerlei manieren. Zo werkt het ... Begonnen met 2 en er volgde er vele !!!

echt gaaf om weer te zien.....zo werkt het dus....

Toon meer .....